Jak si založit kryptoměnovou pěněženku MetaMask

MetaMask je softwarová peněženka určená pro bezpečné uchovávání kryptoměn fungujících na síti Ethereum, včetně USDT, který je nezbytný pro získání MAIT.

Průvodce instalací Metamask:

1) Zkontrolujte si, zda máte ve svém chytrém zařízení nainstalovaný operační systém iOS nebo Android. K instalaci MetaMask můžete využít i internetové prohlížeče, jako jsou Chrome, Brave, Firefox, Edge nebo Opera.

2) Pro stažení MetaMask přejděte na internetovou stránku metamask.io/download. Pokud si přejete mít aplikaci ve svém mobilním telefonu, zvolte iOS nebo Android. Pokud plánujete používat MetaMask na svém počítači nebo tabletu, vybertesi svůj internetový prohlížeč z uvedeného seznamu a klikněte na jeho ikonku.

3) Po výběru některé z možností se vám automaticky otevře nové okno, které vás přesměruje na důvěryhodnou stránku pro stažení aplikace. Těmito zdroji jsou App Store, Google Play a oficiální webové stránky jednotlivých prohlížečů pro stažení jejich doplňků a rozšíření.

Na vašem mobilním telefonu si aplikaci jednoduše stáhněte a poté nainstalujte. Pokud používáte prohlížeč, stačí kliknout na možnost „Add to (název vašeho prohlížeče)“. V našem případě se jedná o prohlížeč Brave.

4) Spusťte nainstalovanou aplikaci ve svém telefonu, nebo v případně instalace MetaMasku do prohlížeče přejděte na záložku doplňky a rozšíření, kterou skoro ve všech případech naleznete v pravé horní části – viz červeně vyznačený čtvereček na obrázku níže.

5) Od tohoto okamžiku by měla být navigace v aplikaci prakticky totožná, bez ohledu na platformu, s níž pracujete. Navazující text tedy představuje jednotný návod pro všechny.

6) Po spuštění aplikace uvidíte bublinu stextem „Create a new wallet“ neboli „Vytvořit novou peněženku“. Klikněte na ni.

 

7) V následujícím okně si vyberte, zda chcete, aby peněženka odesílala analytická data vývojářům MetaMask pro účely zlepšování aplikace. Pomocí I agree“ vyjadřujete svůj souhlas a „No thanks“ naopak nesouhlas.

8) Nyní si vytvořte heslo pro aplikaci. Toto heslo slouží pouze pro ochranu vašeho zařízení v případě ztráty a NENÍ MOŽNÉ S JEHO POMOCÍ OBNOVIT KRYPTOMĚNY. Pro obnovu kryptoměn použijete jiný nástroj, který si představíme níže!

9) Zvolte sisilné heslo. Osobně doporučuji použít takové heslo, které nepoužíváte nikde jinde a kombinovat malá a velká písmena, číslice a speciální znaky. Nezapomeňte si heslo poté poznačit na kousek papíru a ten uschovat na bezpečné místo. Před pokračováním do dalšího kroku musíte označit čtvereček, čímž potvrdíte, že rozumíte, že ztráta hesla je nevratná, a MetaMask není schopen vám heslo žádným způsobem obnovit. Poté můžete pokračovat kliknutím na tlačítko „Create a new wallet“.

10) A teď to nejdůležitější –obnovovací fráze, často označována jako „seed“. Tato fráze je řetězcem slov, jehož ztráta či úmyslné zneužití neautorizovanou osobou vede k nevratné ztrátě kryptoměn. Vzhledem k decentralizované povaze blockchainu není možné tuto ztrátu nijak zvrátit. Pokračujte do dalšího kroku.

11) MetaMask vám nabídne edukační text a krátké video. Pokud rozumíte anglicky, doporučujeme si obojí prohlédnout. V opačném případě si text přeložte pomocí jakéhokoliv překladače. Záleží na tom bezpečnost vašich kryptoměn

Pro pokračování klikněte na tlačítko „Secure my wallet (recommended)“

12) Nyní se nacházíte na stránce, kde se dozvíte vaši veledůležitou obnovovací frázi. Ujistěte se, že nikdo další na vaši obrazovku nevidí. Připravte si kousek papíru a tužku. Ukládání obnovovací fráze v digitální podobě do počítače nebo telefonu je velice rizikové, jelikož může dojít ke ztrátě nebo poškození daného zařízení, anebo ke kybernetickému (hackerskému) útoku a odcizení dat. Až budete připraveni, klikněte na modrou bublinu.

13) Mělo by se vám zobrazit 12 anglických slov, které tvoří vaši obnovovací frázi -seed. Pečlivě si je opište na papír. DŮLEŽITÉ: Pořadí slov je klíčové.

14) Pokud jste si slova pečlivě opsali, párkrát je a jejich pořadí překontrolovali, pokračujte dále. MetaMask nyní provede dodatečnou kontrolu vašeho správného zápisu a náhodně odstraní několik slov. Vaším úkolem je doplnit chybějící slova. Správnost doplněných slov ověříte stisknutím příslušného tlačítka.

15) Vaše peněženka byla úspěšně vytvořena. Pokračujte kliknutím na tlačítko „Got it!“

16) Může se ještě objevit pár oken snovinkami; projděte si je. Po jejich zavření se ocitnete na hlavní stránce aplikace MetaMask.

Co dělat dál?

  • Klíčovým prvkem je adresa vaší peněženky, kterou najdete hned pod záhlavím „Account 1“. Tato adresa vám umožní přijímat kryptoměny. Stačí na ni     kliknout a automaticky se vám zkopíruje do schránky.
  • Důležitou informací je také síť, na které se nacházíte. Ujistěte se, že v pravém horním rohu aplikace vidíte „Ethereum Mainnet“. Toto by mělo být vždy výchozím nastavením pro nové peněženky.
  • Mějte na paměti, že peněženka Ethereum slouží také jako peněženka pro USDT. Při výběru USDT z burz si zkontrolujte, že skutečně odesíláte své prostředky do výše zmíněné sítě „Ethereum Mainnet“.
  • Jakmile máte USDT ve své peněžence, můžete pokračovat tím, že kliknete na tlačítko „Získat MAIT“ v pravém horním rohu této stránky. Celý proces je podrobně popsán v našem dalším článku.

Rádi bychom znovu zdůraznili, že je důležité uchovávat vaši obnovovací frázi v bezpečí a tajnosti. Pouze tento unikátní prvek dokáže obnovit vaši peněženku, včetně všech kryptoměn v ní uložených, v případě ztráty vašeho zařízení nebo jakýchkoliv softwarových problémů.

Pořád si nejste na 100 % jistí? Nevadí! Navštivte naši českou či globální telegram skupinu, kde vám rádi poradíme. Nezapomeňte nás také sledovat na Instagramu, X (Twitteru), Facebooku a YouTube, ať vám nic důležitého neuteče.