Whitepaper

Technologická výzva

Během posledních 10 let se technologie staly nedílnou součástí našich životů. Sociální média, jako jsou Facebook, Instagram nebo X (Twitter) nám umožňují se propojit s lidmi sdílející podobnou životní filozofii, mít neustálý přehled o aktuálním světovém dění a zůstat v kontaktu s našimi přáteli. Nicméně mají i své stinné stránky, které jsou v mnoha případech vědomě přehlíženy či zlehčovány. Komunikace na současných sociálních sítích často neodráží skutečnou povahu lidí, ale je spíše výsledkem silných emocí, unáhlených rozhodnutí a přehlcení informacemi. Uživatelé těchto platforem jsou permanentně ovlivňováni placeným obsahem a izolováni v sociálních bublinách.

Mladší generace a děti jsou o to více zranitelnější. Nadměrná konzumace digitálního obsahu může snižovat jejich kreativitu a představivost a může mít významný vliv na jejich duševní zdraví. Mladým dospělým jsou na sociálních sítích prezentováni lidé, kteří vypadají zdánlivě šťastněji a atraktivněji než oni sami, což už nich může vyvolat silné deprese nebo dokonce sklony k sebevraždě.

Je důležité si uvědomit, že společnosti stojící za vývojem těchto technologií nejsou jedinými viníky. Jejich hlavním cílem je povětšinou pouze dosáhnout maximálního možného zisku prostřednictvím reklamy a tím uspokojit své akcionáře. Pouhá kritika těchto společností nestačí. Je zapotřebí hledat nová řešení, která budou chránit duševní zdraví uživatelů a nebudou podřízeny komerčním zájmům.

Anotace projektu Maitreja

Jednoduše řečeno, jsme inovativní nezisková kryptoorganizace, která vyvíjí aplikace s pozitivním dopadem na svět. Naše mateřská loď, zdravá sociální síť Mait.me, umožňuje lidem se propojit a komunikovat spolu, aniž by se museli obávat o svá osobní data a jejich možné zneužití. Na rozdíl od tradičních sociálních platforem se nezaměřujeme na prodej reklamy a udržování uživatelů u obrazovek co nejdéle za účelem konzumace co největšího množství placeného obsahu. Snažíme se navrátit k původním myšlenkám sociálních sítí, čisté digitální interakci a socializaci, namísto násilné monetizace uživatelských dat. Výsledný prostor by měl být místem, kde se k sobě lidé chovají s úctou a vzájemným respektem a o jehož budoucí podobně a celém projektu Maitreja mohou jeho uživatelé sami svobodně rozhodovat.

Kromě sociální sítě Mait.me máme celou řadu dalších aplikací, které fungují jak uvnitř této sítě, tak i samostatně mimo ni. Naším cíle je mít v roce 2025 minimálně 7 provozuschopných mobilních aplikací a dosáhnout celkového počtu 1 milionu aktivních uživatelů na sociální síti Mait.me. Současně vyvíjíme unikátní systém pro ověřování uživatelů, nástroj pro úpravu algoritmu sítě na míru a tržiště zboží a služeb s možností využití kryptoměn.

Všechny naše aplikace mají vlastní obchodní model. I když se zaměřujeme na ziskovost a finanční udržitelnost, vždy dbáme na etické zásady a poskytování přidané hodnoty pro uživatele.

Finanční prostředky, které generují jednotlivé aplikace, slouží na jejich běžný provoz a marketing. Zároveň jsme vytvořili kryptoměnu - tokeny MAIT, jenž představují členské příspěvky do naší neziskové organizace Spolek MAITREJA a umožňují jejich držitelům spolurozhodovat o budoucím směru projektu Maitreja. Příjmy z členských příspěvků směřují do vývoje nových aplikací a funkcí. V případě většího úspěchu platformy plánujeme zřídit speciální fond, ze kterého budou podporovány perspektivní a podobně smýšlející projekty, do nichž se Maitreja zapojí.

Naše síť funguje na adrese https://mait.me a je také k dispozici jako mobilní aplikace. V porovnání s jinými kryptoprojekty máme již funkční produkty, což představuje značnou výhodu pro držitele tokenů MAIT.

1.0 Vliv dnešních technologií

Vliv dnešních technologií na lidské životy je nezpochybnitelný. Internet a sociální sítě se staly klíčovými prvky našich každodenních životů a pandemie v letech 2020 až 2023 naši závislost ještě více umocnila.

Sociální sítě dnes sehrávají významnou roli ve většině společenských a politických životů. Zakázat je, je nereálné, a moc dobře víme, kam vedly zákazy a cenzura dříve. Cílem projektu Maitreja je vytvořit produkty, které zachovají zdravé komunitní prostředí sociálních sítí, a současně eliminují manipulaci, nežádoucí praktiky a nástroje a neustálý příliv reklamního obsahu. Jedním ze základních kamenů našeho projektu je také myšlenka převzetí vlastní zodpovědnosti za své chování na internetu. Respekt k druhým podpoří mezilidskou komunikaci a vzájemnou spolupráci, což přispěje ke kultivaci a moderaci diskuze v digitálním světě.

1.1 Dopad na duševní zdraví

Jedním z hlavních důsledků nadměrného používání internetu a sociálních sítí je jeho nepříznivý dopad na naše duševní zdraví. Odborné studie poukazují na spojitost mezi konzumací algoritmy doporučovaného obsahu a nízkým sebevědomím nebo klesajícím indexem celkové životní spokojenosti.1

Nejmladší generace často trpí nejvíce, když jsou vystavováni silně idealizovanému obsahu, aniž by si to mnohdy sami uvědomovali, což vytváří nerealistické standardy krásy a štěstí. Propracované filtry a grafické programy pokročily již tak daleko, že jejich použití a přítomnost v obsahu nelze lidským okem jednoduše vypozorovat. Sociální sítě, jako je Instagram, jsou obzvláště citlivé na tento problém. Potvrzuje to interní analýza společnosti Meta (Facebook), která se dostala na veřejnost v důsledku pouhého nedorozumění.2

Existuje nepřeberné množství odborných výzkumů zaměřených na dopady sociálních médií na naše zdraví a duševní pohodu. Jedním z příkladů je také studie britského Úřadu pro veřejné zdraví, která podrobně zkoumá toto téma.3

Podobné závěry potvrdila i kanadská studie, která odhalila spojitost mezi časem stráveným na sociálních platformách a negativním vlivem na duševní zdraví, včetně tendencí k sebevražednému chování.4 Sociální sítě také přispívají ke vzniku úzkostí, osamělosti a silných depresí5, sociální izolace6, stravovacích problémů7 a “phubbingu”8.

1.2 Uživatelé jako komodity

Další výzvou je skutečnost, že jsou uživatelé povětšinou vnímáni jako prosté komodity. Na většině sociálních sítích a dalších technologických platformách jsou osobní údaje uživatelů běžně využívány pro reklamní účely.

Kontrola nad sdílením osobních údajů není vždy plně v našich rukou. U některých nástrojů nemáme možnost rozhodnout se, zda chceme naše údaje sdílet či nikoliv. Ačkoliv některé korporace tvrdí, že tato data chrání před neoprávněným přístupem, jejich ztrátou či zničením a jiným zneužitím, realita bývá často dosti odlišná. Statistiky ukazují, že od 2005 do 2019 bylo nahlášeno přibližně 11 tisíc případů úniků dat ze sociálních sítí.

Vizualizace human-id.org představující počet datových úniků na sociálních sítích v USA9

Opakované úniky interních dokumentů z velkých společností naznačují, že některé platformy buď aktivně sdílejí osobní data uživatelů, nebo k nim neoficiálně umožňují přístup externím firmám. Případ Facebook & Cambridge Analytica je jasným důkazem toho, že inzertní modely na sociálních sítích využívají osobních dat k přesnému zacílení psychologických kampaní s cílem ovlivnit názory uživatelů. Nastal čas tuto praxi změnit.

1.3 Deformace veřejné diskuze

Většina z nás již určitě zažila, jak někteří uživatelé skryti pod zdánlivým závojem internetové anonymity v diskuzích vypouštějí slova, které by nikdy nikomu do očí neřekli. Anonymita na internetu a vedla k radikálnímu nárůstu nenávistných projevů. Bohužel, většina sociálních sítí tyto nenávistné nebo urážející projevy zcela ignoruje. Podle studií tvoří nenávistné projevy mezi 0,8-11 % z celkového množství zkoumaných příspěvků na sociálních sítích10, což vede k většímu rozpolcení naší společnosti, k nepochopení a neochotě naslouchat druhým, či dokonce vést konstruktivní diskuzi. Žádná z velkých sociálních sítí se nijak zvlášť nevěnuje svým uživatelům v oblasti mezilidské komunikace. Místo toho před tímto úkolem rezignovali a začali se prezentovat jako platformy, jejichž obsah na nich uváděný je dílem výhradně uživatelů a oni jim pouze poskytují prostor. Maitreja má plán, jak tento problém napravit.

1.4 Obsah podřízený platformě

Tvůrci obsahu, zejména na YouTube, čelí řadě výzev při snaze monetizovat svá videa, neboť musí splnit mnoho přísných kritérií. Každý obsah je pečlivě prověřován s ohledem na platné zákony a autorská práva. Nicméně, stávající systém má své nedostatky. Často zakazuje i obsah, který není kontroverzní ani jiným způsobem v rozporu s pravidly, ale bohužel podléhá tlaku reklamních společností. Velké platformy se totiž bojí pracovat s obsahem, který by se nemusel líbit jejich hlavním inzerentům a mohl by je odradit od další placené spolupráce.

Takto nastavené parametry vedou k situaci, kdy tvůrci vytvářejí pouze takový obsah, který projde filtrem a zajistí jim monetizaci. Tím vzniká uměle vytvořené prostředí, které se vyhýbá určitým tématům, což výrazně omezuje schopnost uživatelů získávat objektivní informace v daných oblastech. Maitreja tvůrcům umožní dosáhnout svobody vyjádření, nabídne jim jednoduché modely monetizace a zároveň je propojí s jejich komunitou.

2.0 Maitreja – naše řešení

Jednou z největších výhod projektu Maitreja je vstup do kryptosvěta s již funkčními produkty. Nestavíme vzdušné zámky, ale reálné technologie s reálným dopadem. 

Projekt byl zahájen před více než 7 lety s jasnou vizí:

  • Vytvořit síť, kterou budou spravovat a vlastnit sami uživatelé.
  • Udělat jednotlivé funkcionality modulární - samostatné, nikoliv jeden velký produkt.
  • Dosáhnout globálního dopadu a následně spouštět vývoj dalších modulů.
  • Zamezit plýtvání časem a ovlivňování veřejného mínění zadavateli reklam.
  • Podílet se na vzniku zodpovědnější společnosti a podporovat tolerantní a otevřenou diskuzi.

Sečteno, podtrženo - naším cílem je vyvinout technologie s přesahem a pozitivním společenským dopadem, jejichž osud bude v rukou samotných uživatelů!

Co vše je součástí Maitreja?

2.1 Nezisková organizace Spolek MAITREJA

Uživatelé platformy Maitreja se při splnění podmínek uvedených ve stanovách neziskové organizace automaticky stávají jejími členy. Členství jim umožňuje spolurozhodovat o budoucím směřování platformy a podílet se na jejím rozvoji.

Právní status neziskové organizace garantuje uživatelům, že cílem platformy není pouze maximalizace zisku, ale především dosahování dlouhodobé udržitelnosti a dodržování etických zásad jejích produktů (podobně jako tomu bylo dříve u společnosti OpenAI). Úspěch organizace znamená rozšiřování funkcí sociální sítě Mait.me a nabídky aplikací a projektů, vše v souladu s rozhodnutími členů.

Projekt Maitreja se snaží ozdravit online prostředí, zlepšit psychický stav uživatelů odstraněním manipulativních algoritmů a navrátit do světa internetu chybějící lidskost.

Hlavní cíle Spolku MAITREJA jsou průběžně aktualizovány a zveřejňovány na https://maitreja.org.

Spolek MAITREJA má také v plánu vyvíjet podnikatelskou a jinou výdělečnou činnost, která bude sloužit k podpoře hlavních cílů organizace a efektivnímu využívání svého majetku. Pravidelné audity společnosti budou transparentně prezentovány a bez prodlení poskytovány všem členům spolku, což jim umožní průběžně sledovat finanční zdraví organizace a hodnotit dosahování stanovených cílů. V případě nespokojenosti s výsledky mohou členové s hlasovacím právem (například držitelé tokenů MAIT) korigovat směr platformy dle svých vlastních preferencí.

Více informací, o tom kdo stojí za organizací Maitreja, se dozvíte v kapitole 5.

2.2 Zdravá sociální síť Mait.me

Sociální síť Mait.me není ovládána pouze pár jedinci, ale klíčovou roli v ní hrají samotní uživatelé. Mait.me funguje jako centrální uzel propojující celý ekosystém Maitreja. I když je většina funkcí momentálně dostupná pouze na hlavní platformě Mait.me, brzy se stanou samostatnými moduly neboli aplikacemi.

Naší hlavní cílovou skupinou jsou kreativní a uvědomělí lidé, kteří touží po osobním seberozvoji. Úspěch Mait.me z velké části závisí na aktivitě a zapojení uživatelů. V současné době síť testuje více než 5 000 lidí. V průběhu Q1 2025 plánujeme spustit rozsáhlý airdrop (systém odměn), který bude odměňovat aktivní uživatele na síti Mait.me. Tímto airdropem se budeme snažit přilákat nové uživatele, podpořit aktivitu stávajících uživatelů a zvýšit kvalitu obsahu na síti. Současně aktivně komunikujeme s různými skupinami lidí a přesunujeme je z jiných sociálních sítí na Mait.me.

Věříme, že ověření reálnosti uživatelů je klíčovou součástí bezpečného a vzájemně respektujícího se online prostředí. Každý uživatel Mait.me projde určitým stupněm ověření identity v závislosti na tom, jakým způsobem bude chtít platformu využívat. Od jednoduchého potvrzení e-mailové adresy, přes ověření telefonního čísla, až po celkové ověření identity, které bude důležité především pro uživatele, kteří budou chtít nabízet své služby a produkty ostatním. Ověření reálnosti uživatelů přináší hned několik výhod. Zaprvé, snižuje množství podvodů mezi uživateli, což zvyšuje důvěryhodnost a bezpečnost platformy. Zadruhé, zlepšuje kvalitu komunikace tím, že eliminuje obecný pocit internetové anonymity a umožňuje uživatelům navázat opravdové vztahy. Naším cílem je do roku 2025 dosáhnout 1 milionu ověřených uživatelů na Mait.me. Pokud by se nám to podařilo, vytvoříme nejbezpečnější a nejdůvěryhodnější online prostor na světě.

Aplikaci Mait.me si již nyní můžete stáhnout z App Store a Google Play.

Funkce na platformě Mait.me (aktualizováno v květnu 2024):

Správa algoritmu

Na Mait.me žádnou reklamu nenajdete, protože naše uživatele nepovažujeme za komodity určené k prodeji. Uživatelé si mohou sami rozhodovat o tom, co se jim bude a nebude zobrazovat.

  • Uživatelé Mait.me mají možnost kdykoliv vymazat všechna o sobě nasbíraná data a opustit tzv. informační bublinu, což jim umožní začít objevovat nové příspěvky a témata. Díky úpravě dat algoritmu je také možné utéct z tzv. králičí nory, tedy témat, ve kterých se uživatelé ocitli omylem, i když je vůbec sledovat nechtěli. 
  • Vlastní úpravou algoritmu si uživatelé sami nastaví, co je skutečně zajímá, čímž ovlivní to, co jim bude algoritmus zobrazovat. Například je možné algoritmu přikázat, aby ukazoval co nejvíce příspěvků o lyžování a současně se vyhýbal obsahu týkající na kávy. V nastavení profilu může každý uživatel jednoduše upřednostnit určitá témata a oblasti, které ho skutečně zajímají, a zároveň zjistit, jak jeho zájmy vyhodnocuje algoritmus. Témata, která uživatel už nechce nadále vídat, stačí jedním kliknutím odstranit. Jedná se o praktické a unikátní řešení, které nemá ve současném světě sociálních sítí obdoby.


Komunity, neboli sítě uvnitř sítě

Ideální pro velké komunity, týmy a skupiny se specifickými zájmy. Po připojení se do komunity se uživateli začnou zobrazovat pouze příspěvky týkající se daného tématu a nic dalšího. Uživatel se může opět kdykoliv přepnout zpět do standardního režimu zobrazování obsahu Mait.me nebo zůstat v rámci komunity, kde se cítí dobře. Každá komunita má své vlastní příspěvky, články, skupiny a události a je plně upravitelná dle potřeb jejich uživatelů. Mait.me je jedinou sítí na světě, která umožňuje budovat vlastní sociální sítě a pohodlně se mezi nimi přepínat. 

Časová osa příspěvků 

Hlavní stránka, na které se zobrazuje obsah od ostatních uživatelů, skupin, projektů a pořadatelů událostí.

  • Na časové ose je s ostatními možné sdílet všechny formy obsahu.
  • Cílem časové osy Mait.me není udržet uživatele u obrazovky co nejdéle. Nepracuje s důrazem na příspěvky plné emocí, ale slouží jako rychlý přehled toho, co se na síti děje, a nechává uživatele pokračovat v jejich dalších činnostech. Díky tomu se zkracuje doba strávená na síti a efektivněji se využívá lidský čas. Jako uživatelé můžeme tím pádem tento ušetřený čas využít na své blízké nebo pro setkání s přáteli offline.

Skupiny

Přidejte se do zájmových skupin a navažte kontakt s lidmi, kteří sdílejí podobné záliby. Skupinu může založit kdokoliv a kdykoliv. Zdali ji její zakladatel bude chtít moderovat sám či společně s ostatními, už bude záležet pouze na jeho vlastním uvážení.

Události

Zakládejte události, zapojujte se do diskuzí a užívejte čas společně s ostatními. Stačí zadat datum, místo konání, doplnit informace o události a vstupném a už můžete zasílat pozvánky. Události lze filtrovat podle různých kritérií, jako je dostupnost veřejnou dopravou, vhodnost pro děti, bezbariérový přístup, možnost parkování, cena a mnoha dalších.

Blog

Sdílejte svoji originální tvorbu s komunitou nebo si na Mait.me vytvořte blog s vlastní adresou.

Profil

Vaše aktivita, události, projekty a příspěvky se zobrazují na Vašem uživatelském profilu.

  • Každý uživatel má možnost si přesně nastavit úroveň svého soukromí, včetně varianty být úplně inkognito! 
  • Při prohlížení profilu jiného uživatele je možné zjistit, do čeho je daný uživatel zapojen (skupiny, projekty, události) a jeho aktivitu (články, příspěvky). Upozaděny jsou naopak informace, které o sobě uživatel uvedl sám, protože o člověku lépe vypovídají jeho činy než pouhá slova.
  • Kromě soukromých profilů lze vytvořit také firemní profily, které jsou přímo propojeny s jejich zakladateli.

Přátelé

Najděte lidi s podobnými hodnotami a zájmy, nebo opusťte svoji sociální bublinu a zapátrejte v nových vodách. Algoritmus pro návrhy přátel máte plně pod svou kontrolou.

Prémiové předplatné

Prémioví členové mají možnost získat veřejně viditelné označení profilu, jakož i řadu dalších unikátních výhod a funkcí, které nejsou k dispozici běžným uživatelům. Cena měsíčního předplatného činí 119 Kč. Uživatelé, kteří se rozhodnou pro roční předplatné, obdrží 2 měsíce zdarma.

Připravované funkce:

Systém odměn pro tvůrce

Aktivní uživatelé, přispěvatelé a tvůrci budou systematicky i náhodně odměňování tokenem MAIT za svůj přínos pro společnost a platformu.

Obrana proti nahlašování obsahu 

Vzhledem k nedostatkům algoritmické moderace, jak můžeme vidět na dnešních sociálních sítích, považujeme za prioritu poskytnout uživatelům efektivní možnosti obrany proti cílenému nahlašování obsahu, například proti skrytí nebo smazání příspěvku.

Kolektivní moderace 

Co je za čárou a co ne? Tuto otázku budou společně zodpovídat uživatelé. Cílem je vytvořit prostředí, ve kterém si uživatelé mohou při diskuzi vzájemně pomáhat, edukovat se a rozvíjet své schopnosti mezilidské komunikace. Tato funkce bude podporována AI na bázi jazykových modelů, která pomůže uživatelům rozpoznávat argumentační fauly a další komunikační chyby použité v diskuzích. Uživatelé budou motivováni a odměňováni za správné nahlašování příspěvků a rozpoznávání nevhodného obsahu. Moderátoři a automatizovaný systém budou pečlivě monitorovat trendy v nahlašování a rychle na ně reagovat. S pomocí umělé inteligence budeme sledovat kvalitu nahlašování od našich uživatelů, kterým následně bude poskytnuta zpětná vazba pro doplnění jejich stávajících znalostí..

Volební systém

Zavedený volební systém otevírá možnosti kolektivní správy našeho fondu určeného pro budoucí projekty. Každý člen se tak bude moci podílet na směřování projektu Maitreja prostřednictví hlasování.

  • Jednou z pro nás klíčových hodnot je transparentnost, a proto budou výsledky hlasování veřejně přístupné díky technologii blockchain. Hlasování proběhne tak, aby uživatelé nemuseli platit žádné poplatky za transakce v blockchainu.
  • Součástí volebního systému bude i možnost delegovat svůj hlas a navíc účastníci hlasování získají v rámci platformy další výhody. 

Rozcestník

Plánujeme vytvořit funkci, která bude sloužit jako mapa všech využívaných i nabízených modulů a produktů Maitreja. Každý uživatel si bude moci sám vybrat, zda s těmito moduly chce pracovat či nikoliv.

Projekty 

Propojte se se stejně smýšlejícími uživateli a společnými silami dosáhněte svých cílů. V projektu můžete diskutovat a sdílet své nápady s ostatními. U projektů bude také možnost nastavit crowdfunding.

Poklady

Internet je nekonečná studnice nápadů a životních zkušeností. Budete moci přidat i ty své prostřednictvím speciální integrované edukační platformy, která využívá AI k vytváření vašich avatarů.

Decentralizace dat

V průběhu roku 2024 připojíme síť Mait.me k protokolu ActivityPub, který uživatelům zajišťuje volnou migraci jejich dat napříč různými platformami dle jejich přání. Uživatel tak bude schopen převést své články nebo seznam přátel z jedné sítě na druhou. Tímto způsobem dojde nejen k decentralizaci uložených dat, ale zároveň nad nimi uživatel získává plnou kontrolu.

Vyzkoušejte zdravou síť Mait.me a poznejte své skutečné já!

2.3 Funkční a připravované moduly ekosystému Maitreja

V rámci projektu Maitreja označuje termín „modul“ samostatně fungující produkt. Lze si jej představit podobně jako Google Mapy, které fungují samostatně, ale zároveň doplňují i další moduly a přispívají tak k celkové hodnotě společnosti Alphabet Inc. (Google).

Funkční moduly

Jsme si plně vědomi, že pouze některé z těchto modulů se stanou úspěšnými aplikacemi s globálním dopadem. Proto začínáme s několika pečlivě vybranými a další budeme přidávat postupně, až poté, co alespoň jedna z prvních aplikací vyvolá virální tsunami.

  • MAIT Chat

Chatovací aplikace, která poskytuje bezpečné a soukromé prostřední pro komunikaci mezi členy sítě Mait.me. Jedinečnost aplikace spočívá v možnosti komunikovat i s uživateli, kteří na Mait.me účet nemají, což jen podtrhuje její nezávislost. Uživatelům s účtem zjednoduší propojení s přáteli a ostatním nabídne širokou škálu chatovacích funkcí, na které jsou zvyklí. MAIT Chat podporuje nejen textové zprávy, ale také hovory a videohovory a je dostupný jak ve formě samostatné aplikace, tak i uvnitř sítě Mait.me.

MAIT Chat je již nyní k dispozici ke stažení v obchodech App Store a Google Play.

  • Tellmee

Aplikace pro tvorbu autentických, humorných a obohacujících rozhovorů prostřednictvím otázek. Slouží jako základ pro používání autentických rozhovorů v dalších modulech projektu Maitreja. Tellmee má potenciál stát se klíčovým marketingovým boosterem pro celou platformu Mait.me, s velkou šancí přilákat pozornost nejen k aplikaci samotné, ale i k celé platformě. Vnímáme ji jako akcelerátor pro další moduly. Díky způsobu, jakým aplikace pracuje s autenticitou, představuje Tellmee významný krok k obnovení přirozenosti v prostředí sociálních sítí. Kromě toho umožní firmám získávat autetickou zpětnou vazbu od svých zaměstnanců. V průběhu Q1 2025 se očekává realizace 50 000 až 200 000 videí a do konce Q3 2025 od 0,5 mil. do 10 mil.

Tellmee si již nyní můžete stáhnout v obchodech App Store a Google Play.

Připravované moduly

  • MAIT Play

Aplikace pro snadnou monetizaci videí a přednášek, která tvůrcům poskytne možnost svobodně prezentovat svou tvorbu a komplexně nastavit monetizaci na jednom místě. MAIT Play reaguje na potřeby tvůrců kombinovat různé nástroje pro monetizaci jejich videoobsahu. V první verzi aplikace si uživatelé budou moci obsah zakoupit přímo od svých oblíbených tvůrců. Obchodní model spočívá v procentuálním podílu platformy na prodaném obsahu. Spuštění je naplánováno na Q1 2025. Připravujeme celou řadu dalších modulů, které často zahrnují osamostatnění funkcí již existujících na sociální síti Mait.me. Pečlivě zvažujeme možnosti a hledáme příležitosti, kde je osamostatnění aplikace smysluplné a přináší přidanou hodnotu uživatelům. Cílem je rozšířit nabídku funkcí a služeb, aby uživatelé měli k dispozici nástroje, které skutečně potřebují.

Plánované moduly

  • MAIT Vote

Hlasovací aplikace postavená na blockchainu, která uživatelům umožňuje zakládat různé typy hlasování. Transparentní a jednoduchý způsob, jak hlasovat s přáteli nebo na úrovni celých měst, aniž by bylo nutné mít jakékoliv znalosti fungování kryptosvěta. Vydání aplikace MAIT Vote je naplánováno na Q1 2025 s cílem dosáhnout 100 tisíc uskutečněných hlasování v roce 2025.

  • Tržiště

Webová/mobilní aplikace pro prodej digitálních i fyzických produktů a služeb. Naším cílem je vytvořit bezpečné prostředí, kde mohou obchodovat pouze ověření uživatelé, čímž dojde k minimalizaci rizika podvodů, typických pro jiné tržní platformy. Druhým krokem vývoje bude rozšíření, které umožní na tržišti využívat tokeny MAIT a další kryptoměny. Spuštění beta verze je naplánováno na Q1 2025. Do konce roku 2025 očekáváme dosažení minimálně 1 milionu realizovaných obchodů mezi uživateli sítě Mait.me. 

  • Události

Aplikace pro návštěvníky a pořadatele akcí, která bude nabízet intuitivní uživatelské rozhraní pro kompletní správu nadcházejících událostí - od registrace, úpravy programu, zasílání důležitých oznámení až po samotný prodej vstupenek. Uživatelé budou mít na základě dat ze sítě Mait.me neustálý přehled o událostech, které se budou konat v jejich blízkosti. Propojením s ekosystémem Maitreja umožní aktivní zapojení návštěvníků a členů sítě Mait.me do aktivit spojených s událostí. Díky propojení s aplikací Tellmee bude navíc možné tvořit videorecenze na dříve uskutečněné události. Realizace aplikace je naplánována na Q2/2025. Před spuštěním se očekává, že aplikace bude již v danou chvíli obsahovat přehled o statisících chystaných událostech.

  • Blog

Samostatná blogovací aplikace, která doplní stávající funkcionalitu v síti Mait.me. Tato aplikace umožní uživatelům nejen psát a sdílet svůj obsah prostřednictvím blogových článků, ale především také tuto tvorbu monetizovat, což umožní autorům získat odměnu za jejich práci.

  • Edukační nástroj

Naučná aplikace, která bude obsahovat kurzy obohacené životními zkušenostmi lektorů. Tato aplikace umožní zaznamenat dané poznatky pomocí nástrojů umělé inteligence a následně je sdílet autenticky s ostatními.

  • Crowdfunding a donátorství

Aplikace, která uživatelům umožní získat finanční podporu pro své projekty prostřednictvím darů od svých fanoušků. Tato aplikace bude také umožňovat darovat služby, čímž dojde k vytvoření prostředí vzájemné podpory a sdílení.

  • Seznamka

Seznamovací aplikace, která bude vycházet ze základních principů platformy Mait.me. Důraz je kladen na autenticitu a propojování uživatelů na základě skutečných hodnot a zájmů. 

  • Nabídky práce

Aplikace, která zaměstnavatelům umožní oslovit potenciální zaměstnance nebo freelancery a těm naopak pomůže vyhledávat nabídky práce. Bude využívat nástrojů pro zajištění plné autenticity a poskytovat možnost videokomunikace, což usnadní interakci mezi zaměstnavateli a uchazeči o práci.

Přesný počet aplikací není pevně stanoven a může se neomezeně rozrůstat podle toho, jak si komunita společně odhlasuje. Avšak růst počtu modulů je podmíněn dosažením virality a globálního dopadu, zejména u těch modulů, které budou spuštěny nejdříve. Tímto způsobem zajistíme, že nové funkce a služby budou odpovídat potřebám uživatelů a přispějí k rychlejšímu rozvoji projektu Maitreja.

2.4 Fond budoucích projektů Maitreja

Mezi hlavní činnosti neziskové organizace Maitreja patří podpora vědy a výzkumu, technologických inovací, práva a společenské zodpovědnosti, osobního rozvoje a ochrany životního prostředí. V případě, že Maitreja dosáhne finanční soběstačnosti, bude část zisku směřována do Fondu pro budoucí projekty. Projekty, které budou do Fondu zařazeny, musí vykazovat pozitivní společenský dopad a souznít s cíli a vizemi Spolku MAITREJA. Více informací o Fondu naleznete v kapitole 3.4.

2.5 Cloudová struktura, decentralizace uložiště dat a vlastní konektivita

Pro dlouhodobou nezávislost a odolnost vůči vnějším vlivům je nezbytné zabezpečit provoz projektu Maitreja pomocí částečně vlastní infrastruktury. Zejména moduly pracující s videi budou vykazovat značné množství dat, která bychom chtěli ukládat na místa, kde je nelze ovlivnit intervencemi velkých technologických korporací.

Decentralizace úložiště dat bude spočívat v částečném nebo úplném přesunu některých projektů do decentralizovaného módu, kde data nebudou uložena na jednom místě a nebude možné je odstranit pouhým odpojením jednoho z datových center ze sítě decentralizovaných bodů.

Zároveň se Maitreja bude aktivně podílet na projektech, které podporují nezávislost a trvale udržitelnou svobodu internetu. Budeme hledat cesty, jak zpřístupnit obsah i v zemích, kde vlády rozhodují, ke kterým informacím mají uživatelé přístup, a ke kterým ne.

3.0 Udržitelná monetizace a plán projektu

Uvědomujeme si, že udržování ekosystému produktů bude velmi nákladné. Proto jsme některé z našich produktů zpoplatnitnili prémiovým členstvím. Získané prostředky jsou využívány na dlouhodobou udržitelnost celé platformy.

Od roku 2016 aktivně vyvíjíme ekosystém aplikací Maitreja. V roce 2023 jsme představili token MAIT, jehož distribucí chceme urychlit vývoji produktů a expandovat s nimi na světové trhy. O realizaci dalších produktů, které budou v souladu s hodnotami a cíli Maitreja, rozhodnou členové komunity pomocí hlasování.

Od začátku jsme platformu financovali za podpory Nadace Křižovatka a andělských investorů. Nyní se potřebujeme posunout vpřed, především směrem k decentralizovanému vlastnictví platformy.

3.1 Modely monetizace

Projekt má již přednastavené monetizační strategie, které jsou navrženy tak, aby nejen pokrývaly náklady na provoz a vývoj, ale také přispívaly k podpoře dalšího rozvoje.

Způsoby generování příjmů projektu Maitreja:

  • Členské příspěvky v podobě tokenu MAIT. Tato forma financování je zaměřena na podporu rozvoje a stabilizace celé platformy v jejích raných fázích.
  • Prémiové členství pro uživatele. Uživatelé, kteří chtějí projekt aktivně podpořit a stát se součástí komunity Maitreja, si mohou zakoupit prémiové členství a využívat jeho výhody.
  • Drobné poplatky v podobě mikrotransakcí. Tyto poplatky vznikají za vybrané služby, jako je prodej zboží na tržišti nebo videokurzů, a slouží k pokrytí nákladů na provoz a podporu funkcí.
  • Příjmy z externích projektů. Komunita může aktivně podporovat další projekty, což může přinést dodatečné příjmy do ekosystému.

S příchodem dalších modulů a projektů se otevřou další možnosti monetizace. Dosahování finanční soběstačnosti a dlouhodobé výkonnosti zůstává jednou z hlavních priorit projektu Maitreja.

3.1.1 Členské příspěvky formou tokenu MAIT

Maitreja, jako nezisková organizace, má možnost přijímat členské příspěvky. V našem případě představují členské příspěvky tokeny MAIT. Členské příspěvky jsou důležitou součástí ekonomie, zejména v období vývoje produktů. Pomůžou k dokončení vývoje a financování celosvětového marketingu.

Členské příspěvky ve formě tokenu MAIT jsou proto zásadní součástí prvních let vývoje. Kromě zajištění pokrytí nákladů na vývoj umožní decentralizaci rozhodovacích procesů uvnitř organizace Maitreja.
Funkce tokenu MAIT a informace o hlasovacích právech jsou podrobněji popsány v kapitole 4.0.

3.1.2 Prémiové členství

Pro uživatele, kteří chtějí naši platformu ještě více podpořit, tu máme prémiové měsíční předplatné v síti Mait.me. Toto předplatné uživatelům umožňuje využívat různé výhody, vylepšit si svůj osobní profil nebo získat bonusové funkce, které nejsou pro běžné uživatele dostupné.

  • Prémiové měsíční předplatné představuje nejlepší způsob, jak mohou uživatelé přímo podpořit rozvoj platformy Mait.me. Z dříve uskutečněných analýz vyplývá, že až 48 % uživatelů je ochotno za předplatné platit do 25 $ měsíčně. 
  • Další provedené studie naznačují, že pokud jsou dodatečné funkce smysluplné, až 42 % uživatelů je ochotno platit za plný přístup ke všem funkcím.
  • Opakovaně se potvrzuje, že čím nižší je cena předplatného, tím více uživatelů je ochotno si jej předplatit - až 30 %. 
  • V případě platformy Mait.me je měsíční předplatné ve výši 119 Kč (4,99 $). Uživatelé, kteří se rozhodnou pro roční předplatné, obdrží 2 měsíce zdarma. Očekáváme, že prémiové předplatné využije okolo 5 % uživatelů. Je důležité zdůraznit, že platforma zůstane vždy plně funkční i pro neplatící uživatele. 

3.1.3 Drobné poplatky z mikrotransakcí

Každý modul v Maitreja nese své vlastní náklady na vývoj, provoz serverů a marketing. Aby byly jednotlivé moduly finančně soběstačné a mohly částečně přispívat k pokrytí nákladů bezpříjmových modulů, budou z některých transakcí odváděny drobné poplatky.

Uvažujeme například modul MAIT Play. Tento modul je aplikací (včetně webové podoby na Mait.me), která umožňuje tvůrcům nahrávat videa s možností monetizace. Maitreji v tomto modulu vznikají náklady spojené s datovým úložištěm, škálováním videí a transferem videí k uživatelům, kteří si je přehrávají. MAIT Play rovněž umožňuje platby kartou a obsahuje komplexní uživatelské rozhraní pro tvůrce i běžné uživatele, ve kterém lze nalézt přehled všech transakcí.

V tomto scénáři Maitreja získává 15 % z celkové částky, za kterou tvůrce svá videa prodává, zatímco zbytek peněz náleží výhradně tvůrci. Tyto poplatky nejenže pokrývají náklady spojené s provozem platformy pro videotvůrce, ale také přispívají k financování ostatních videoslužeb na platformě. Díky nim mají uživatelé možnost například zdarma sdílet svá videa na časové ose sociální sítě Mait.me přímo ze svých zařízení.

Poplatky z mikrotransakcí tak sehrávají klíčovou roli v otázce finanční stability celého ekosystému a umožňují platformě fungovat bez potřeby placené inzerce.

3.1.4 Realizované příjmy z projektů podpořených komunitou

Jak bylo již zmíněno v kapitole 2.4, v momentě, kdy příjmy z prodeje tokenu MAIT překonají náklady na provoz a vývoj, plánujeme zřídit Fond pro podporu projektů Maitreja. Z tohoto Fondu budou podporovány projekty, které jsou v souladu s našimi cíli a hodnotami. Podpora může nabývat různých forem, včetně té finanční. V případě úspěchu podpořeného projektu má Maitreja možnost získat dodatečný příjem např. formou daru nebo prostřednictvím odprodeje svého podílu.

Detaily o tom, jakými způsoby bude Maitreja do projektů vstupovat a realizovat z nich příjmy, budou upřesněny při vzniku Fondu. Podrobnější informace naleznete v kapitole 3.4.

3.2 Role marketingu Maitreja a MAIT

Tokeny MAIT jsou důležitým palivem celého ekosystému, jehož role, výhody a práva v komunitě jsou nezastupitelné. Proto se s tokeny MAIT bude velmi často pracovat při různých marketingových aktivitách zcela běžných ve světě kryptoměn.

Mezi naše iniciativy patří:

  • Exkluzivní události typu “Ask-Me-Anything (AMA)” se zakladateli a zástupci MAIT, které poskytují prostor pro přímou interakci a sdílení znalostí s naší komunitou.
  • Recenze a tvorba obsahu od známých osobností v oblasti kryptoměn, dobročinnosti, technologií a investic, posilující důvěryhodnost a relevantnost naší platformy.
  • Maximální využití mediálního potenciálu naší vize, s cílem budovat značku a získat pozornost doma i v zahraničí. Spolupracujeme s renomovanými médii po celém světě, abychom šířili záměr a poslání platformy Mait.me.
  • Ambasadorský program odměňující aktivní členy komunity za jejich účast a sdílení naší vize, který posiluje sounáležitost a zapojení našich uživatelů.
  • Pořádání tradičních eventů s důrazem na témata jako jsou zodpovědné technologie a dobročinnost, aby naše platforma nejen inovovala, ale i přispěla k pozitivním změnám ve společnosti.

Trh s kryptoměnami nabízí nepřeberné množství příležitostí! Všechny naše iniciativy jsou transparentně konzultovány s komunitou na našem Telegramu, takže se nezapomeňte přidat!

3.3 SWOT analýza projektu Maitreja

3.4 Fond budoucích projektů

Fond budoucích projektů Maitreja představuje jeden z klíčových nástrojů celého projektu Maitreja. Projekty financované z tohoto fondu budou zaměřeny na oblasti podporující vědu a výzkum, technologické inovace, právo a společenskou zodpovědnost, osobní rozvoj a ochranu životního prostředí. Rozhodování o tom, které projekty budou podpořeny, a jakým způsobem, bude záviset na uživatelích a držitelích tokenů MAIT prostřednictvím hlasovacího modelu, který je podrobně popsán níže. Věříme, že decentralizovaný Fond poskytne jedinečnou příležitost realizovat nápady s pozitivním společenským dopadem a přispět k udržitelnému rozvoji pro současnou a budoucí generaci.

Vznik Fondu bude následovat po dokončení vývoje většiny uvedených modulů nebo i dříve v případě dosažení finanční soběstačnosti organizace Maitreja. Podrobnosti o vzniku Fondu a jeho přesných parametrech budou zveřejněny v roce 2025.

Pro zajištění úspěchu jednotlivých projektů a jejich tvorby hodnot je potřeba přesně definovat jednotlivá kritéria, která budou hrát rozhodující roli při výběru:

  • transparentnost a soulad s hodnotami projektu Maitreja,
  • vysoká pravděpodobnost finanční soběstačnosti projektu,
  • nemusí se jednat výhradně o kryptoprojekty, ale i o tradiční odvětví podnikání.

Výkony projektů a Fondu budou průběžně komunikovány se členy komunity prostřednictvím každoročních detailních zpráv. Budou také prováděny pravidelné externí audity, které nám pomohou zajistit dvě důležité věci - naši transparentnost a důvěryhodnost.

Růst celkové hodnoty projektů vybraných komunitou zvýší prestiž jména Maitreja. Všechny projekty společně reprezentují vnitřní hodnotu platformy a tokenu. Držitelé více než 100 tokenů MAIT mají výhradní právo hlasovat při každém rozhodování. Růst hodnoty projektů se se nepřímo promítne do hodnoty platformy a tokenu. Z úspěchu Fondu budou těžit zejména účastníci stakingového programu. Komunita bude mít rozhodující slovo ve všech rozhodnutích Fondu, včetně možnosti upuštění od některých investic ve prospěch jiných. Konkrétní kroky Fondu budou mít na starost demokraticky zvolení členové Rady.

3.5 Roadmapa Maitreja 2023/2024

4.0 Token MAIT

Tokeny MAIT představují členské příspěvky do neziskové organizace Spolek MAITREJA a zároveň do projektu Maitreja. Jejich role je koncipována tak, aby nebyly nutné pro běžné využívání služeb, ale zároveň umožňovaly jejich držitelům vyjádřit svůj názor prostřednictvím hlasování a aktivně se podílet na rozvoji projektu. Tokeny MAIT nabízejí mj. i lákavé odměny, bonusy a výhody, avšak jejich vlastnictví a využívání je dobrovolné, což usnadňuje život těm, kteří nemají příliš zkušeností s kryptoměnami.

Utilita tokenů MAIT:

  • Členský příspěvek do Spolku MAITREJA, který poskytuje jeho držitelům hlasovací práva o budoucím směřování platformy.
  • Vytváření „bazénu“ odměn a bonusů, kterým je podporována aktivita na síti Mait.me, diskuze a tvorba kvalitního obsahu.
  • Likvidní a forever (uzamčení tokenů navždy) stakování, které umožňuje držitelům tokenů MAIT se podílet na ekonomickém úspěchu celého ekosystému Maitreja.
  • Integrace MAIT peněženky do všech produktů v ekosystému Maitreja, což umožní používat token MAIT jako nástroj směny uvnitř celé sítě a všech jejích modulů, jako je například Marketplace s produkty a službami od ověřených uživatelů.

Tímto způsobem je zajištěna skutečná utilita tokenů MAIT a jejich přínos pro držitele, což zároveň přispívá k rozvoji a prosperitě celého ekosystému Maitreja.

4.1 Základní informace

Token MAIT funguje na největší decentralizované síti Ethereum a je založen na standardu ERC-20, což mu umožňuje propojení s dalšími sítěmi. Projekt byl logicky navržen s důrazem na dlouhodobou škálovatelnost a jeho kontrakt byl podroben důkladnému bezpečnostnímu auditu společností Ackee Blockchain. Celkový počet tokenů je konečný a neměnný - 720 000 000 MAIT, ani o MAIT navíc.

4.2. Nabídkové kolo pro andělské investory

Od dubna 2023 do května 2024 probíhalo nabídkové kolo určené pro andělské investory s nutnou podmínkou uzamčení tokenů MAIT na dobu určitou. V tomto úvodním kole byl směnný kurz stanoven na 1 MAIT = 1 USDT. Celkově bylo převedeno 350 214 tokenů MAIT do 9 kryptopeněženek. 99 % tokenů bylo při převodu uzamčeno na 2 roky a 1 % na 1 rok. Investoři, kteří uzamkli své tokeny na 2 roky, obdrželi navíc 10 % odměnu ve formě tokenů MAIT. Tyto bonusové tokeny jsou již zahrnuty v celkovém počtu převedených tokenů, viz výše. Podrobné informace o termínech odemčení naleznete na www.maitcoin.com. Se všemi andělskými investory jsme v kontaktu a všichni hodlají token MAIT držet i po vstupu na burzu.

Informace o kryptopeněženkách, které aktuálně drží tokeny MAIT, naleznete zde: https://etherscan.io/token/0x50f3bB0780717742985F1796b84aC5e29D688831#balances.

4.3 Tokenomie (ekonomika tokenu MAIT)

Tokeny vyhrazené pro tým a odměny pro uživatele a poradce byly v roce 2023 uzamčeny na dobu 2,5 let s postupným uvolňováním 20 % každých 6 měsíců od vzniku tokenu. Poslední uvolnění proběhne 1. 7. 2025. Marketingové tokeny, rezerva tržní likvidity a tokeny pro risk management nepodléhají žádnému uzamčení.

Alokace tokenů MAIT:

  • Tržní likvidita (21 600 000 MAIT):
    • určeny pro zalistování na decentralizovaných a centralizovaných burzách,
    • do 7. 5. 2025 určeny také zároveň i pro OTC kontrakty s potenciálními investory,
    • nepodléhají časovému uzamčení,
    • odkaz na peněženku.

  • Veřejná nabídka (467 650 000 MAIT):
    • určeny pro distribuci na decentralizovaných a centralizovaných burzách,
    • od 7. 5. 2025 také zároveň i pro OTC kontrakty s potenciálními investory,
    • slouží k doplňování tržní likvidity, aby postupně rostla hodnota maximální realizované objednávky, která je na decentralizovaných burzách limitována výší likvidity,
    • o vstupech na decentralizované a centralizované burzy a navyšování likvidity, bude vždy rozhodovat komunita prostřednictvím hlasování,
    • 91% tokenů uzamčeno do 7. 5. 2025, 9% uzamčeno do 7. 5. 2026,
    • odkaz na peněženku.

V případě, že se do 1. 1. 2030 nevyužijí všechny tokeny určené pro veřejnou nabídku, rozhodne komunita o strategii jejich uvolňování na další 5 leté období a také rozhodne o jejich případném uzamčení. Zároveň bude ke stejnému datu 100 000 000 tokenů MAIT převedeno do Odměny pro uživatele. Bude-li zůstatek nižší než 100 mil. tokenů, rozhodne o jejich rozdělení opět komunita.

  • Odměny pro uživatele (86 400 000 MAIT):some text
    • určeny pro aktivní tvůrce a členy během nadcházejících 5 let,
    • množství tokenů uvolněných na odměny stanoví v každém kalendářním roce komunita, 
    • postupné uvolňování 20% každých 6 měsíců až do 1. 7. 2025,
    • podléhají časovému uzamčení,
    • odkaz na peněženku.
  • Risk management (14 400 000 MAIT):some text
    • určeny jako rezerva pro případ nenadálých událostí a příležitostí,
    • např. neočekávané zalistování na burze,
    • nepodléhají časovém uzamčení,
    • odkaz na peněženku.
  • Marketing (50 400 000 MAIT):some text
    • určeny pro podporu růstu projektu skrze spolupráce s tvůrci, influencery a ambasadory, 
    • nepodléhají časovému uzamčení,
    • odkaz na peněženku.
  • Tým (57 600 000 MAIT):some text
    • určeny pro členy realizačního týmu,
    • postupné uvolňování 20% každých 6 měsíců až do 1. 7. 2025,
    • podléhají časovému uzamčení,
    • odkaz na peněženku.
  • Poradci (21 600 000 MAIT):some text
    • určeny pro externí poradce a další spolupracovníky,
    • výši odměn odsouhlasí komunita na konci každého kalendářního roku,
    • postupné uvolňování 20% každých 6 měsíců až do 1. 7. 2025,
    • podléhají časovému uzamčení,
    • odkaz na peněženku.

4.4 Hlasovací práva

1-99 MAIT + registrace na Mait.me = přispívající člen bez hlasovacích práv
100+ MAIT + registrace na Mait.me = čestný člen s hlasovacími právy (1 hlas za každých 100 MAIT*)
*Maximální množství hlasů pro jednu kryptopeněženku je omezeno na 2 % z aktuálního hlasování.
Propojením kryptoměnové peněženky, na které se nachází tokeny MAIT, s účtem na Mait.me, dojde k odemčení možnosti hlasovat. Propojení je plně anonymizováno a není vyžadováno žádné dodatečné ověření totožnosti. Hlasy je možné sčítat a využít při rozhodování o směřování celého ekosystému Maitreja a všech podporovaných projektech.

Při převodu tokenu MAIT na jinou osobu se přenáší i status Přispívajícího člena (za předpokladu, že se nový držitel tokenu rovněž zaregistruje na Mait.me). V případě, že uživatel převede všechny své tokeny MAIT na jiného uživatele, ztrácí svůj status přispívajícího/čestného člena.


Způsob hlasování a nástroje potřebné pro hlasování představíme v Q4 2024.

Stanovy Spolku MAITREJA pro začátek obsahují následující rozložení hlasovacích práv:

S přibývajícím počtem uživatelů budou zakladatelé zmenšovat svůj rozhodovací podíl ve prospěch zbývajících skupin. Pravidla tohoto postupného předávání rozhodovacího podílu a vysvětlení jednotlivých kategorií představíme společně se způsobem hlasování a hlasovacími nástroji v Q4 2024.

4.5 Vstup na centralizované a decentralizované burzy

Vstup na decentralizované burzy (DEXs) nejenže posiluje zapojení komunity, umožňuje obchodování tokenů MAIT, ale také každému jednotlivci přináší mocné rozhodovací právo - buď náš projekt opustit nebo se ještě intenzivněji zapojit do jeho rozvoje. Chceme, aby všichni držitelé tokenů MAIT měli absolutní volnost a flexibilitu ve svých rozhodnutích.

Náš postup bude systematický - nejprve decentralizované burzy, následně centralizované platformy (CEXs). Tímto krokem klademe důraz na decentralizaci a aktivní zapojení komunity, abychom následně oslovili co nejširší spektrum uživatelů.

Pro tento proces poskytneme komplexní podporu ze strany našeho marketingového týmu, včetně spolupráce s influencery, PR a dalšími komunikačními kanály, které nám pomohou šířit povědomí o našem projektu Maitreja a zaujmout nové uživatele a potenciální investory. Prostřednictvím burz plánujeme také postupně uvolňovat tokeny MAIT na trh a další související operace, což nám umožní efektivně řídit jejich tok a počet kusů v oběhu a také zajistit transparentní a bezpečný proces pro všechny naše uživatele. Postupné uvolňování tokenů na trhu bude podléhat přísným pravidlům a v případě výjimečných situací bude o postupu emise rozhodovat komunita. Všechny informace budou průběžně zveřejňovány online, což zajišťuje plnou transparentnost. Věříme, že spolupráce s kryptoburzami přinese mnoho výhod jak pro naši komunitu, tak pro rozvoj celého projektu Maitreja.

4.6. Postup a pravidla pro uvolňování tokenů MAIT do oběhu

Naše aplikace a sociální síť Mait.me se nacházejí ve fázi start-upu a stále u nich probíhá intenzivní vývoj. Současně se připravujeme na vstup na globální trh, který podpoříme agresivní marketingovou kampaní. Pro pokrytí průběžných nákladů budeme pravidelně uvolňovat na burzy tokeny MAIT odpovídající našemu rozpočtu. V současné chvíli dosahuje měsíční rozpočet organizace Maitreja 45 000 USD měsíčně a pozvolna roste.
(ukázka rozpočtu)

Do konce roku 2024 uvolníme prostřednictvím burz do oběhu tokeny MAIT v celkové hodnotě 380 000 USD. V průběhu celého procesu se budeme řídit přísnými pravidly pozvolného uvolňování tak, abychom zachovali dlouhodobě rostoucí cenu tokenu MAIT a žádným způsobem tak neohrozili jejich držitele. Naše produkty mají reálnou tržní hodnotu, která poslouží jako základ pro stanovení hodnoty tokenu MAIT. V dlouhodobém horizontu se hodnota vložená do vývoje promítne do celkové hodnoty tokenu MAIT.

Pro rok 2025 bude rozpočet schvalován čtvrtletně prostřednictvím hlasování, kterého se budou moci účastnit všichni držitelé tokenů MAIT. Součástí hlasování bude i frekvence dalšího uvolňování tokenů a možné korekce pravidel pro zachování stability ceny tokenu MAIT.

Následující graf ukazuje predikci, ve které postupné uvolňování tokenů MAIT pro potřeby zajištění udržitelnosti projektu Maitreja a jeho rozvoje mírně koriguje cenu, avšak v dlouhodobém horizontu ji naopak posiluje.

4.7 Stakování

Krátce po vstupu na burzu spustíme program na stakování tokenů MAIT pro všechny jejich držitele. Tento program jim umožní uzamknout své tokeny na různě dlouhé období (čím delší období, tím vyšší odměny) a podílet se tak na úspěchu celého projektu Maitreja. Bližší informace o možnosti stakování tokenů MAIT budou zveřejněny v průběhu Q1 2025.

Možnost stakování považujeme za jeden z klíčových pilířů pro stabilizaci hodnoty tokenu MAIT a částečné omezení jeho volatility. Pevně věříme, že že tato iniciativa přispěje k udržitelnému rozvoji projektu a zvýší zájem potenciálních investorů.

5.0 Zpráva od zakladatelů čtenářům

Maitreja buduje technologie, které slouží lidem a nezaměňují je za pouhý produkt. Pokud máte zájem jít do toho s námi, navštivte naši webovou stránku www.maitcoin.com a staňte se členy naší neziskovky prostřednictvím tokenů MAIT. Podrobné informace o našem záměru naleznete také na www.maitreja.org a sociální síti www.mait.me

Naším cílem je nejen inovovat stávající podobu digitálního světa, ale také vytvořit komunitu založenou na důvěře a lidskosti. Transparentnost je základ a my nemáme co skrývat - proto níže uvádíme adresy peněženek našich zakladatelů. Touto otevřeností bychom chtěli demonstrovat naši oddanost k férovosti a integritě, kterou vkládáme do každé části našeho projektu.

  1. https://etherscan.io/address/0xd67818ff51bb7e529a4c3acf671335c6ecc30bdf
  2. https://etherscan.io/address/0xe3a27fd50c47cbbabcbb412c94a66f27acacbcb5 
  3. https://etherscan.io/address/0x4a6c6533135155c5f45de1a36e298fb8f14efe3f 

Nezapomeňte začít sledovat naše sociální sítě a připojit se do naší skupiny na Telegramu, ať Vám nic důležitého neuteče!

5.1 Kdo stojí za projektem Maitreja?

Na projektu se podílejí nejen zakladatelé uvedení níže, ale také tým odborníků a firem z celého světa.

5.2 Strategičtí partneři

Pro realizaci projektu našich rozměrů je nezbytná také podpora partnerů. Zde uvádíme některé z nich.

Nadace Křižovatka
Ackee Blockchain
Robology
Koala42

1 Wang, R., Yu, C., Zhang, P., & Zhang, J. (2016). Let me take a selfie: Exploring the psychological effects of posting and viewing selfies and groupies on social media. Telematics and Informatics. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1016/j.tele.2016.07.004.

2 Wells, G., Horwitz, J., & Seetharaman, D. (2021). Facebook Knows Instagram Is Toxic for Teen Girls, Company Documents Show. The Wall Street Journal. Celý článek: https://www.wsj.com/articles/facebook-knows-instagram-is-toxic-for-teen-girls-company-documents-show-11631620739.

3 Armstrong, M. (2019). Impact of Social Media on Mental Health. Statista. Celá studie: https://www.statista.com/chart/19262/impact-of-social-media-on-mental-health/

4 Centre of Addiction and Mental Health. (2018). Social media use and mental health among students in Ontario. CAMH Population Studies eBUlletin, 19(2). Celý článek: https://www.camh.ca/-/media/files/pdfs---ebulletin/ebulletin-19-n2-socialmedia-mentalhealth-2017osduhs-pdf.pdf?la=en&hash=FB9E22671ADBD4D4C1B42E2B7D17DBC7835C2896.

5 Dhir, A. (2018). Online social media fatigue and psychological wellbeing—A study of compulsive use, fear of missing out, fatigue, anxiety and depression. International Journal of Information Management, 40, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2018.01.012 and Reer, F., Tang, W. Y., & Quandt, T. (2019). Psychosocial well-being and social media engagement: The mediating roles of social comparison orientation and fear of missing out. New Media & Society, 21(3), 146144481882371. DOI: http://dx.doi.org/10.1177/1461444818823719.

6 van den Eijnden, R. J. J. M., Lemmens, J. S., & Valkenburg, P. M. (2016). The Social Media Disorder Scale: Validity and psychometric properties. Computers in Human Behavior, 61(3), 478-487. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.chb.2016.03.038 and Whaite, E. O., Shensa, A., Sidani, J. E., Colditz, J. B., & Primack, B. A. (2018). Social media use, personality characteristics, and social isolation among young adults in the United States. Personality and Individual Differences, 124, 45-50. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.paid.2017.10.030.

7 Sidani, J. E., Shensa, A., Hoffman, B., Hanmer, J., & Primack, B. A. (2016). The Association between Social Media Use and Eating Concerns among US Young Adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(9). DOI:http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2016.03.021.

8 Chotpitayasunondh, V., & Douglas, K. M. (2016). How "phubbing" becomes the norm: The antecedents and consequences of snubbing via smartphone. Computers in Human Behavior, 63(25), 9-18. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.chb.2016.05.018 and Choi, D.-H., & Noh, G.-Y. (2019). The influence of social media use on attitude toward suicide through psychological well-being, social isolation, and social support. Information, Communication & Society, 23(1), 1-17. DOI: http://dx.doi.org/10.1080/1369118X.2019.1574860 and Chatterjee, S. (2020). Antecedents of phubbing: From technological and psychological perspectives. Journal of Systems and Information Technology, ahead-of-print. DOI: http://dx.doi.org/10.1108/JSIT-05-2019-0089.

9 Olivo, L. (2020). 7 Social Media Sites and their Data Breaches. HumanID Blog. Celý článek: https://human-id.org/blog/biggest_social_media_breach_history/

10 Burnap, P., & Williams, M. L. (2015). Cyber Hate Speech on Twitter: An Application of Machine Classification and Statistical Modeling for Policy and Decision Making. Cardiff University. Celá studie: https://orca.cardiff.ac.uk/73158/1/Burnap%20%2526%20Williams%202015.pdf 

11 RR Author (2022). Survey reveals 48% spend less than $25 on all subscription services. Real Researcher. Celý článek: https://realresearcher.com/media/survey-reveals-48-percent-spend-less-than-25-on-all-subscription-services/

12 RR Author (2021). 41.92% prefer the unlimited access type of subscription business model. Real Researcher. Celý článek: https://realresearcher.com/media/41-percent-prefer-the-unlimited-access-type-of-subscription-business-model/

13 Schick, S. (2014). 49% of app users would be willing to pay a monthly subscription. FierceWireless. Celý článek: https://www.fiercewireless.com/developer/report-49-app-users-would-be-willing-to-pay-a-monthly-subscription